Košarica

Imate vprašanje? Kontaktirajte enega od naših strokovnjakov PRODAJA LESA 070 468 713 HUSQVARNA 070 640 658 PELETI 070 640 658 

Brezbarvni premazi za les

Brezbarvni premazi za les imajo primarno nalogo les ščititi pred zunanjimi vremenskim vplivi in mikroorganizmi ter žuželkami, ki v lesu rade (po)iščejo zavetje ali vir hranil. Sekundarna funkcija nekaterih med njimi je tudi izgled, ki lesu ne le da pušča naravni videz, temveč ga tudi vizualno oplemeniti, in lesu doda npr. svilnat/mat izgled ali visoki sijaj.

Olje za les

Poleg lakov in lazur so med brezbarvnimi premazi v zadnjem času ponovno razširjeni naravni oljni premazi, kot so laneno olje, tungovo olje in druga sestavljena olja v številnih barvnih odtenkih in takšna z dodanimi sintetičnimi primesmi za izboljšanje nekaterih pomembnih lastnosti, kot so odpornost na UV žarke, mikroorganizme, itd.

V osnovi imajo olja kar nekaj prednosti pred drugimi premazi. Pronicajo globlje v lesne strukture in tako ščitijo les ne le na tanki zunanji plasti, temveč tudi v globljih plasteh pod površjem. Poleg tega, da so olja v največji meri naravna in zelo prijetna na otip, zelo lepo poudarjajo strukturo in barvo lesa. Tudi vzdrževanje lesenih površin, premazanih z oljem, je enostavno, saj površine pri naknadnih nanosih ni potrebno predhodno brusiti. Zadošča enostavno čiščenje s krpo, kar površino pripravi za nov nanos olja.

Oljene lesene površine izgledajo zelo naravno in živo, tudi zato, ker površine nikoli hermetično ne »zaprejo«. Oljen les se v primerjavi z nezaščitenim stara počasneje, vendar moramo poudariti, da še vedno. Poleg tega je treba oljiti sistematično in natančno ter enakomerno. Le tako se bomo izognili lisavosti površin, ki so največkrat plod nekakovostnega izdelka in nepravilnega nanosa.

Uporaba in nanašanje olja za les

Olja na les najlažje in najbolj učinkovito nanašamo s čisto čistilno krpico ali bolj kakovostno gobico. Olje v manjšem obsegu polijemo po površini in ga s krožnimi gibi enakomerno vtiramo v leseno površino. Pri tem pazimo do olje ne pride na neželena mesta, saj ga je posušenega težko odstranjevati brez agresivnih topil. Najboljši učinek dosežemo, če sta les in olje relativno topla, vsaj na sobni temperaturi. Ko premažemo želeno površino, lahko nanos ponovimo, če se nam zdi, da je les olje še sposoben vpiti. Z oljenjem zaključimo takrat, ko les olja ne vpija več. Takrat zaplate olja, ki jih les ni več vpil spet z enakomernimi krožnimi gibi pobrišemo. Postopek naslednji dan ponovimo, in tako zagotovimo, da je les vpil res maksimalno količino olja.

Brezbarvni premazi za les >>

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kontsrukcijski les iz lastne proizvodnje
Kontsrukcijski les iz lastne proizvodnje
SSL certifikat za varen nakup
SSL certifikat za varen nakup
Vedno najboljše cene
Vedno najboljše cene
Leanpay obročno plačilo
Leanpay obročno plačilo
Strokoven servis in montaža
Strokoven servis in montaža
24/7 svetovanje in podpora
24/7 svetovanje in podpora