Košarica

Imate vprašanje? Kontaktirajte enega od naših strokovnjakov PRODAJA LESA 070 468 713 HUSQVARNA 070 640 658 PELETI 070 640 658 

Staranje in sivenje lesa ter zaščita lesa

Les nam ponuja neomejeno možnosti uporabe. Poznamo ga kot material, ki se uporablja v mizarstvu, gradbeništvu, in mnogih drugih obrteh. Zaradi relativno enostavne obdelave, ki se je hitro priučimo in zanjo ne potrebujemo specialnih dragih orodij pa z njim ustvarjajo tudi številni ljubiteljski mojstri. V tokratnem prispevku bomo govorili o uporabi lesa za izdelke, ki so v uporabi na prostem in so kot takšni izpostavljeni zunanjim vremenskim vplivom.

Sivenje lesa v procesu staranja

Sivenje lesa je posledica staranja lesa, ki označuje proces, ko se les od trenutka, ko ga posekamo (in pričnemo z njegovo obdelavo) prične spreminjati drugače, kot se je v obdobju rasti. Navadno les v fazi obdelave sušimo. Lahko naravno ali pa tehnično, v sušilnicah, kar močno skrajša čas sušenja. S tem postopkom lesu odvzamemo veliko vode, ki bi, prisotna v lesu lahko botrovala gnitju lesa in razraščanju žuželk in gliv v njem. V kolikor je les sušen v pravi meri, postane mrtev in kot tak nezanimiv za omenjene organizme, ki škodujejo lesnim strukturam.

Naraven izgled lesa

Ker pa je les vedno izpostavljen določenim vplivom iz okolja, to so voda, veter, toplota, UV žarki, vedno obstaja verjetnost sprememb v lesnih strukturah. Ena od njih je sivenje zunanjih lesenih površin, kar je najbolj nazorno vidno pri lesu, ki je izpostavljen vodi in sončevim UV žarkom. S tem, ko les dobiva svetlo do temno siv plašč, postaja njegova površina vedno bolj odporna in tako les ščiti pred vdorom teh dejavnikov v globje strukture. Takšen les lahko zelo dolgo kljubuje času, tudi izpostavljen vsem vremenskim dejavnikom.
Sami pravimo, da je to lepo, saj je del naravnega procesa, hkrati pa leseni objekti starejše izdelave pričajo o tem, kako lepo se postaran siv les vklaplja v številna okolja, kjer je bil uporabljen in kot takšen odlično služi svojemu namenu.

Zaščita lesa

Alternativo naravnemu videzu ponujajo zaščitni premazi in barve, ki jih je na trgu res veliko. Lahko pa se odločimo za zaščito lesa in tako dosežemo bolj počasno in kontrolirano staranje lesa. Pri tem se je potrebno zavedati, da si moramo za doseganje dobrih rezultatov vzeti kar nekaj dodatnega časa in poseči po dobrih zaščitnih sredstvih za les. Izbira kakovostnega premaza, nam bo povečala vmesni čas do naslednjega premaza in tako prihranila čas ter denar. Glede na veliko izbiro premazov, ki jih najdemo na trgu, pa se bomo pred nakupom in zaščito lesa najverjetneje soočili s številnimi vprašanji.
Kakšen premaz uporabiti za zaščito lesa? Naj bo to olje in če, katero olje ali naj bo premaz na vodni osnovi, impregnacija, kakšen od sodobnih hibridnih premazov? in nenazadnje ali les resnično sploh zaščititi ali ga pustiti »natur« in tako omogočiti naravno staranje lesa.

Trenutno eno boljših naravnih premazov za les predstavljajo produkti blagovne znamke WOCA. Naravna, brezbarvna olja za zaščito lesa, ki učinkovito ščitijo les pred zunanjimi vplivi in estetskimi deformaciji, ki so posledica le teh in staranja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kontsrukcijski les iz lastne proizvodnje
Kontsrukcijski les iz lastne proizvodnje
SSL certifikat za varen nakup
SSL certifikat za varen nakup
Vedno najboljše cene
Vedno najboljše cene
Leanpay obročno plačilo
Leanpay obročno plačilo
Strokoven servis in montaža
Strokoven servis in montaža
24/7 svetovanje in podpora
24/7 svetovanje in podpora