Košarica

Imate vprašanje? Kontaktirajte enega od naših strokovnjakov PRODAJA LESA 070 468 713 HUSQVARNA 070 640 658 PELETI 070 640 658 

izbira ustrezne motorne žage - vodnik

Izbira ustrezne motorne žage – vodnik za nakup

V Lesoteka ponujamo širok nabor v svetovnem merilu priznanih motornih žag blagovne znamke Husqvarna in Oleo-Mac. Ponudba obsega bencinske motorne žage in akumulatorske verižne žage različnih velikosti, moči, zmogljivosti in funkcionalnosti, ki so primerne tako za profesionalno gozdarstvo trdega lesa kot za domačo uporabo, na primer za občasno urejanje vrtov, sadovnjakov in okolice hiše.

Tokrat smo za vas pripravili najbolj pogosta vprašanja z odgovori, ki vam bodo pomagala pri odločitvi, če niste povsem prepričani, kakšno motorno žago potrebujete, in kaj vse je dobro imeti v mislih pred nakupom.

Če odgovora na vaše vprašanje tukaj ne boste našli, so vam na telefonski številki 070 640 658 na voljo tudi naši izkušeni strokovnjaki, specializirani za Husqvarna opremo, ki vam bodo svetovali pri izbiri najbolj ustrezne motorne žage za vaše potrebe. Lahko pa nam pošljete sporočilo z vprašanji tudi preko elektronskega obrazca, do katerega lahko dostopate TUKAJ.

1.      Kakšna je moč motorja in zmogljivost rezanja? Bo motorna žaga kos nalogam?

 

Motorne žage običajno prihajajo v serijah, ki so zasnovane za različne namene in uporabnike. Nič drugače ni pri Husqvarna asortimaju. Moč motorja in zmogljivost rezanja sta poglavitna dejavnika, ko se odločate za nakup glede na vaše potrebe.

Motorne žage za domačo uporabo

motorne žage za domačo uporabo

Okretne, manjše in lahke motorne žage z dvotaktnimi motorji z močjo od 1,4 do 2,00 kW so primerne za manj zahtevna dela pri urejanju zelenih površin okoli hiše, na vrtu, v sadovnjaku in vinogradu. Z njimi lahko opravljate tudi enostavna dela z lesom, kot je čiščenje zaraščenih površin, občasno rezanje drv in sečnja manjših dreves. Ena takšnih je tudi bencinska motorna žaga Oleo-Mac z motorjem z veliko navora, ki omogoča nadzorovano dovajanje energije, ter Husqvarna motorna žaga v modelu 135, ki ima stranski napenjalnik verige, blažilce tresljajev in moč X-Torq  motorja 1,6 kW.

 

Motorne žage za napredne uporabnike in profesionalce

 

Te vzdržljive motorne žage z daljšimi meči in bolj zmogljivimi motorji so zasnovane za daljša in bolj zahtevna opravila v gozdu, na kmetiji ter v okolici hiše, kot je na primer tudi odstranjevanje manjših in srednje velikih dreves. Takšna je tudi Husqvarna motorna žaga v modelu 450 z X-Torq motorjem, sistemom za čiščenje zraka in samodejnim povratnim stop stikalom.

Za profesionalne uporabnike so primerne tudi zmogljivejše baterijske motorne žage, ki namesto bencina koristijo električno energijo iz baterije, zato so tudi prijazne do okolja. Akumulatorska žaga Husqvarna 540i XP več kot odlično opravi svojo nalogo s svojim brez krtačnim motorjem BLDC in z baterijo BLi300, ki je po zmogljivosti primerljiva z motornimi žagami s 40 cm³ motorjem.

Motorne žage za najbolj zahtevne naloge

Motorne žage za najbolj zahtevne naloge

Motorne žage z najbolj močnimi motorji, robustnimi ohišji, sistemi hlajenja in dolgimi meči so razvite posebej za profesionalno gozdarstvo trdega lesa. Namenjene so najbolj zahtevnemu delu, kjer je velika intenziteta rabe, omogočajo pa učinkovito podiranje, kleščenje in rezanje trdega lesa ter velikih in debelejših dreves. Takšna je tudi Husqvarna motorna žaga v modelu 572 XP s 4,3 kW močnim motorjem in 70-kubičnim agregatom, ki poganja verigo. Zmogljive motorne žage z motorjem X-Torq s 60-kubičnimi vrtljaji imajo tudi možnost dolgega meča do 60 ali pa 70 cm.

2.      Kakšna je teža in ergonomija? So to lahke motorne žage, in ali so udobne za rokovanje?

 

Težo žage najdete med specifikacijami v spletni trgovini. Kakovostne blagovne znamke izdelujejo lahke motorne žage zato, da so bolj okretne in nudijo udobje tudi pri večurnem delu. Za udobje pri delu je pomemben tudi ergonomski ročaj, pri Husqvarna motorni žagi 550 XP pa so za lažje rokovanje zasnovali tudi bolj optimalen razmik med prednjim in zadnjim ročajem. Akumulatorske žage pa so opremljene s tipkovnico za enostaven pregled in rokovanje.

Veliko vlogo imajo tudi anti vibracijski sistemi, ki varujejo uporabnikove roke pred utrujenostjo. Motorne žage Husqvarna imajo učinkovite LowVib blažilce tresljajev, ki zmanjšujejo telesne obremenitve pri delu. V posnetku si lahko ogledate, kako delujejo LowVib anti vibracijski blažilci.

3.      Kakšna je varnostna oprema motorne žage, in ali zagotavlja varno rokovanje?

varno rokovanje

Varnostna oprema motornih žag je ključena pomena, da se kot uporabnik zaščitite pred morebitnimi poškodbami med delom. Motorna žaga ima zavorni sistem, ki zazna nenadno nazadovanje verige, in se ob takšnem gibanju takoj ustavi. Inercijsko zavoro verige imajo tudi verižne žage, kot je električna verižna žaga Husqvarna 120i. V posnetku si oglejte, kako deluje inercijska zavora verige pri Husqvarna motornih žagah.

Zaščitna sklopka prepreči, da bi se veriga premikala, ko je motor v prostem teku, anti vibracijski sistemi pa zmanjšujejo tveganje za dolgoročne poškodbe zaradi vibracij. Motorna žaga je lahko opremljena tudi s senzorji obremenitve, ki zaznavajo preobremenitev motorja ali verige ter preprečijo delovanje žage, dokler se obremenitev ne zmanjša.

Za varnost pri delu niso zadolžene le varnostne funkcije žage, saj za to lahko veliko naredite tudi sami. Pomembno je, da upoštevate proizvajalčeve varnostne postopke pri zagonu, uporabi in shranjevanju žage, ter se izogibate uporabi v neprimernih vremenskih razmerah.

Pomembno je tudi to, da med delom nosite ustrezno zaščitno opremo, kot je gozdarska čelada, protuirezne gozdarske rokavice, zaščitna očala, zaščitna oblačila ter specializirano gozdarsko obutev. Vse našteto lahko naročite tudi v Lesoteka spletni trgovini.

4.      Kakšna je zanesljivost in vzdržljivost motorne žage?

 

Veliko vlogo pri zanesljivosti rezanja ima veriga žage. Le-ta mora imeti optimalno ostrino, velikost in konfiguracijo zob. Te lastnosti verige morajo biti prilagojene potrebam rezanja, kot je rezanje mehkega lesa ali rezanje trdega lesa in debelih dreves. Veriga za določen model motorne žage je vključena v ceno, sicer pa so vam na voljo za nakup nove verige za motorno žago. Da boste kupili pravo, poglejte specifikacije, kot je korak verige, utor, število zob in pila.

Da bi motorna žaga bila vzdržljiva tudi na dolge proge ter zagotavljala zanesljivo in natančno rezanje, mora biti veriga ustrezno vzdrževana, kar vključuje učinkovito mazanje, redno brušenje in skrb za pravilno napetost. Mazanje z oljem za verigo zmanjšuje trenje in preprečuje pregrevanje med rezanjem, tukaj pa si lahko ogledate, kako poteka postopek brušenja verige žage.

Tudi motorne žage imajo določene funkcije, ki podaljšujejo vzdržljivost in življenjsko dobo. Na primer Husqvarna motorne žage imajo Air Injection centrifugalni sistem za čiščenje vsesanega zraka, kar zagotavlja mirnejši tek in manjšo obrabo. Ker je filter manj izpostavljen prahu, so tudi intervali za čiščenje manj pogosti.

5.      Je na voljo tudi servis za motorne žage, in kako je z dobavo rezervnih delov?

servis motornih žag

V Lesoteka nudimo strokovni servis opreme, vključno z motornimi žagami Husqvarna in motornimi žagami drugih proizvajalcev. Pri nas imamo na zalogi tudi velik nabor nadomestnih delov za motorne žage Husqvarna, zato vam rezervnih delov ne bo potrebno kupovati drugje.

Številne rezervne dele za motorne žage si lahko ogledate v naši spletni trgovini, vključno s svečkami, vrvenicami, povratnimi vzmetmi, sklopkami, blažilci, sprednjimi ročaji, polmotorji, bati, črpalkami olja, rezervoarji goriva, itd. Če iskanega rezervnega dela ne najdete v ponudbi, ali pa če imate doma starejši model motorne žage Husqvarna, nas kontaktirajte, in naročili bomo rezervni del, ki ga potrebujete.

6.      Ali je motorna žaga varčna pri porabi goriva?

 

Poraba goriva oziroma varčnost pri porabi je odvisna od več dejavnikov. Močnejši motorji bencinske motorne žage običajno porabijo več goriva kot manj močni motorji. Novejše motorne žage vključujejo tehnologije, ki povečujejo učinkovitost motorja in zmanjšujejo porabo goriva.

Takšne so tudi bencinske motorne žage Husqvarna, ki imajo vgrajen poseben motor serije X-Torq, ki je zasnovan tako, da ima do 20% manjšo porabo goriva in nizek nivo emisij, ki ustrezajo najstrožjim okoljevarstvenim predpisom o izpušnih plinih.

Nekatere motorne žage delujejo na bencin, druge pa na mešanico bencina in olja. Uporaba ustrezne mešanice goriva in olja, ki je pravilno pripravljena in dobro premazuje motor, lahko pripomore k boljši učinkovitosti in manjši porabi goriva. V Lesoteka spletni trgovini lahko najdete tudi motorna olja različnih količin, ki so primerna za Husqvarna motorne žage. Na primer motorna olja za dvotaktne motorje s prostornino nad 55cm³, Low Smoke+ motorno olje, ki pri izgorevanju proizvaja zelo malo dima, itd.

7.      Kako glasen je motor žage med delovanjem?

 

Motorne žage so na splošno precej glasne naprave med delovanjem. Njihovi bencinski motorji proizvajajo zvok, ki je lahko precej moteč tako za vas kot za ljudi v okolici. Če z motorno žago delate dlje časa, je smiselno, da si nadenete glušnike.

Glasnost motorne žage je odvisna od več dejavnikov, vključno z močjo motorja, zasnovo izpušnega sistema, kakovostjo izolacije zvoka ter vrsto in količino materiala, ki ga režete. Novejši modeli ponujajo določene tehnološke izboljšave, ki zmanjšujejo hrup med delovanjem. To so lahko sistemi za zmanjšanje vibracij in zvočno izolacijo.

V splošnem velja, da so akumulatorske motorne žage običajno tišje od bencinskih, saj električni motorji oddajajo manj hrupa kot bencinski motorji. V Lesoteka spletni trgovini boste pri posameznem modelu motorne žage tudi videli zajamčeno moč zvoka v decibelih. Običajno se le-ta giblje okoli 120 dB(A).

8.      Koliko časa traja cikel akumulatorske baterije in kako dolgo je polnjenje?

POLNILNA POSTAJA HUSQVARNA QC330

Več je dejavnikov, ki vplivajo na to, koliko časa deluje akumulatorska baterija, preden jo je potrebno ponovno napolniti. Najbolj je pomembna sama zmogljivost baterije, sledi pa ji moč motorja in način uporabe baterijske motorne žage. Čas polnjenja je prav tako odvisen od zmogljivosti baterije in tipa polnilnika.

Husqvarna akumulatorske verižne žage imajo vgrajeno funkcijo SaveE, ki podaljšuje čas avtonomije delovanja verižne žage. V Lesoteka spletni trgovini lahko izbirate med različnimi akumulatorskimi baterijami, vse od tistih, ki so namenjene občasni in domači uporabi, pa do akumulatorskih baterij Husqvarna z visokimi kapacitetami, ki so zasnovane za dolgo delovanje.

Na voljo so električne polnilne postaje za polnjenje baterij, v ponudbi pa imamo tudi poseben set, kjer poleg akumulatorske žage Husqvarna 120i dobite še baterijo in polnilno postajo.

9.      Kakšna je stabilnost in nadzor nad rezanjem, zlasti pri delu z večjimi drevesi in debli?

 

Ključnega pomena je, da za rezanje večjih dreves in debel izberete motorno žago, ki ima dovolj moči in prihaja v ustrezni velikosti. To so običajno profesionalne motorne žage, ki omogočajo enostavno sečnjo, obrezovanje in podiranje trdega lesa in velikih iglavcev.

Takšna je tudi motorna žaga Husqvarna 560 XP, ki ima visokozmogljiv 60-kubični motor X-Torq, ter motorna žaga v modelu 572 XP, ki ima 12% večjo zmogljivost rezanja kot prejšnji modeli v istem prostorninskem razredu motorja. Za najboljše rezultate pri kleščenju imajo motorne žage Husqvarna tudi funkcijo RevBoost, ki v trenutku zagotovi hitro pospeševanje in visoko hitrost verige.

10. Ali je motorna žaga enostavna za zagon; tudi v hladnih pogojih in po daljšem času neuporabe?

 

Sistemi za hiter vžig omogočajo enostaven zagon v vseh letnih časih. Takšne sisteme imajo tudi motorne žage za domačo uporabo, kot je Oleo-Mac bencinska motorna žaga s tri-delno motorno gredjo.

Husqvarna motorne žage imajo SmartStart funkcijo in prilagojeno črpalko goriva, ki zagotavljata lahek zagon, funkcija AutoTune pa zagotavlja optimalno moč motorja z avtomatsko nastavitvijo motorja, zato se motorna žaga zlahka zažene. Prav tako ne boste izgubljali časa z nastavljanjem uplinjača. Takšna je tudi 90-kubična bencinska verižna žaga Husqvarna 592 XP, ki je opremljena s funkcijo AutoTune 3.0. in deluje optimalno v vseh razmerah.

11. Kako se obnese motorna žaga pri dolgotrajnem in intenzivnem delu?

 

Če potrebujete motorno žago za dolgotrajno in intenzivno delo, je pomembno, da izberete tak model, ki ima močen motor, napredne varnostne funkcije, kot so na primer sistemi za zmanjšanje vibracij, ter ergonomski dizajn.

Pomembno je tudi to, da ima motorna žaga trpežno konstrukcijo, izdelano iz kakovostnih materialov, ki lahko prenesejo dolgotrajno uporabo in obrabo. Husqvarna motorne žage imajo ohišje iz magnezija, ki je bolj vzdržljivo in nudi večjo odpornost tudi v najtežjih delovnih pogojih.

Če boste z motorno žago delali ure in ure, mora imeti tudi učinkovit sistem hlajenja, zato da se manj pregreva. Zmogljive Husqvarna bencinske motorne žage so opremljene z zmogljivim sistemom hlajenja.

12. Ali je motorna žaga enostavna za shranjevanje in prenašanje, na primer v primeru prevoza ali shranjevanja v garaži?

shranjevanje motrrnih žag

Nekatere motorne žage imajo zložljive ali odstranljive dele, kar olajša shranjevanje in prevoz. Na primer, ročaji ali verižniki se lahko zložijo, da zavzamejo manj prostora ali olajšajo prevoz v avtomobilu. Preverite, ali je namestitev in demontaža verige ter drugih delov motorne žage enostavna in hitra.

Za varno prenašanje in shranjevanje motorne žage pa se lahko odločite tudi za zaboj za motorno žago Husqvarna ustreznih dimenzij, ali pa za torbo za motorno žago, ki ima še dodatne žepe.

13. Kakšna je cena za motorno žago in kaj vključuje?

 

Motorne žage za profesionalno gozdarstvo so dražje od tistih za domačo uporabo, saj imajo večjo moč motorja in večjo zmogljivost rezanja ter so opremljene z dodatnimi funkcijami. Cene za motorno žago za domačo uporabo se gibljejo od 200 eur naprej, za bolj zahtevne uporabnike od 600 eur naprej, cene za motorne žage za profesionalno rabo pa se gibljejo od 1000 eur dalje.

V ceno bencinske motorne žage sta vključena meč in veriga, ostalo opremo pa je potrebno dodatno naročiti. Pri akumulatorskih verižnih žagah pa v ceno niso vključene baterije in polnilne postaje, čeprav imamo na voljo tudi sete, kjer je vključeno vse troje.

V Lesoteka trgovini nudimo konkurenčne cene, velikokrat pa boste lahko zasledili tudi akcijske ponudbe. Ponujamo tudi možnost Leanpay obročnega odplačevanja.

14. Kakšna je garancija za motorno žago, in ali je na voljo podpora strankam?

 

Motorne žage iz naše ponudbe so pokrite z garancijo proizvajalca. Dolžina in obseg dane garancije pa se razlikuje glede na izbrani model in glede na to, ali kupujete motorno žago kot fizična ali pravna oseba.

V Lesoteka nudimo 24/7 strokovno podporo in svetovanje po telefonu in elektronski pošti. Obiščete nas lahko tudi v poslovalnicah v Slovenj Gradcu, Radljah ob Dravi in v Mali Pirešici. Tukaj lahko preverite urnike Lesoteka poslovalnic in telefonske številke.

Gozdarski stroji in oprema – vse na enem mestu

 

V Lesoteka spletni trgovini poleg motornih žag ponujamo širok nabor opreme za gozdarje. Za motorne žage Husqvarna in Oleo-Mac so vam na voljo še rezervni deli za vse modele žag, pripadajoč repro material, kot so motorna olja, maziva za verige, gozdarski metri in premerke, ter ostala oprema za motorne žage, kot so verige in meči. Za varnost pri delu ponujamo tudi gozdarsko zaščitno opremo ter ustrezna oblačila in obutev.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kontsrukcijski les iz lastne proizvodnje
Kontsrukcijski les iz lastne proizvodnje
SSL certifikat za varen nakup
SSL certifikat za varen nakup
Vedno najboljše cene
Vedno najboljše cene
Leanpay obročno plačilo
Leanpay obročno plačilo
Strokoven servis in montaža
Strokoven servis in montaža
24/7 svetovanje in podpora
24/7 svetovanje in podpora